fredag 9. september 2011

Nordfjord: Et stort demokratisk problem


FJORDENES TIDENDE Den nasjonale folkebevegelsen for lokalsykehusene frykter at Nordfjord sjukehus blir en nasjonal modell for nedbygging av lokalsykehusene. Nå skal folkebevegelsen bidra til at Jens Stoltenberg svarer for seg – i Nordfjord.

– Det vi frykter er at utviklingsprosjektet ikke bare rammer Nordfjord, men at vi her snakker om «Nordfjord-modellen» for nedbygging av alle lokalsykehusene i landet, sier koordinator i Folkebevegelsen for lokalsykehusene, Bente Øien Hauge.

– Demokratisk underskudd
Koordinatoren mener det eksisterer en underliggende plan om å fjerne lokalsykehusene og gjorde det helt klart at man må kjempe for å vise at denne planen ikke tjener folket.
– Det foreligger en langsiktig plan om å redusere antallet sykehus i dette landet og det vil de ikke si høyt. Det er så mye unøyaktigheter, demokratisk underskudd, mangel på brukerpåvirkning og mangel på konsekvensanalyser i de prosessene som foregår at det er tydelig at de styrer mot et annet mål enn det de sier høyt. Det betyr at veldig mange av oss som er engasjert i lokalsykehusene mister grunnlaget for tillit til dem som styrer oss, sier Øien Hauge.

Onsdag møtte hun og regionkontakt i Folkebevegelsen for lokalsykehusene, Nils Johan Ystanes, Helsefaggruppen i Nordfjord og
Sjukehusaksjonen Nordfjord på Nordfjordeid.

I kjølvannet av mandagens TV2- sendte debatt hvor statsminister Jens Stoltenberg i møte med blant andre Venstres ordførerkandidat i Eid, Alfred Bjørlo, diskuterte endringene i tilbudet ved Nordfjord sjukehus, har de lokale sykehusforkjemperne som mener statsministeren farer med usannheter, fått ytterligere vann på møllene.

Mener Jens mangler tillit
Da sykehusforkjemperne møttes onsdag var det en opprørsk stemning i lokalene rettet mot både Helse Førde og den sittende regjeringen.
– En hel region mister sitt lokalsykehus og vi har en statsminister som sitter på TV og sier ting som er galt. Vi påpeker faktafeil, men han fortsetter å si det samme. Han mangler tillit og det er et stort demokratisk problem, hevder Øien Hauge som får støtte fra sin kollega.
– Jeg er en Ap-mann, men da jeg så Jens i denne debatten var jeg en Venstre-mann, sier Nils Johan Ystanes.
– Jeg blir flau når jeg ser han uttale seg så arrogant om sykehuset. Også helseministeren har gått rundt i landet og vært en arrogant helseminister. De er ikke lydhøre i det hele tatt når det gjelder lokalsykehusene, og politikerne glemmer at de er til for folket og ikke for sykehusene eller fagmiljøene de trekker fram, fortsetter han.

Optimistiske forkjempere
Sammen ønsker de to kollegaene i folkebevegelsen nå hjelpe de lokale sykehusforkjemperne med å få statsminister Jens Stoltenberg til Nordfjord.
– Vi går sammen med Helsefaggruppen i Nordfjord og Sjukehusaksjonen Nordfjord om å lage et dokument hvor vi oppfordrer Jens (Stoltenberg) til å komme hit og stå ansikt til ansikt med helsefaggruppen. Vi har ingen formell påvirkningskraft, men er en medspiller og jeg velger å se optimistisk på at vi skal få det til, sier Øien Hauge.

De to utsendte medarbeiderne for den nasjonale folkebevegelsen roste spesielt arbeidet som Helsefaggruppen i Nordfjord har lagt ned det siste halvåret og understreket at deres bidrag vil være helt nødvendig i en prosess med å overbevise regjeringen.
– Dersom vi lykkes i å få statsministeren til Nordfjord må vi ha fakta å slå i bordet med. Fakta og tall som ikke kan bestrides. De er nemlig ikke interessert i våre meninger, sier hun.

Leder i Helsefaggruppen, Bengt Georén har planen klar for hva han skal konfrontere statsministeren med dersom han tar turen til Nordfjord.
– Jeg ville først spurt han om akutten og retten til øyeblikkelig hjelp. Jeg ville spurt hvilken avstand som gjelder og dermed vist behovet for strategisk plasserte lokalsykehus rundt om i landet. Deretter skulle jeg fortalt om den spesialkompetansen vi har på kikkhullskirurgi. Spesialkompetansen vi har her er ikke på psykiatri, slik som Jens Stoltenberg snakker om, men det er kikkhullskirurgi. Dette har han ikke fått med seg, og dermed må han være feilinformert, mener Georén.

• Les denne og andre saker i papirutgaven av Fjordenes Tidende fredag 9. september. Avisen kan kjøpes som pdf-fil her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar